Vlagprotocol

Dit protocol is voor overheidsinstellingen. Burgers en bedrijven worden verzocht dit protocol te volgen maar zijn daartoe niet verplicht.Dit protocol is voor overheidsinstellingen.

Burgers en bedrijven worden verzocht dit protocol te volgen maar zijn daartoe niet verplicht.

  • Een vlag is een eerbetoon aan een natie en hoort daarom niet ’s nachts buiten te hangen. Het hijsen van de vlag gebeurt dan ook bij zonsopgang, het neerhalen bij zonsondergang. Alleen wanneer een landsvlag aan beide zijden door schijnwerpers wordt belicht, mag deze na zonsondergang blijven hangen. Er is een eenvoudige vuistregel voor het uiterlijke tijdstip van neerhalen van de vlag. Dit is het moment wanneer er geen zichtbaar verschil meer is tussen de afzonderlijke kleuren van de vlag.
  • Een vlag mag de grond niet raken.
  • Op de Nederlandse vlag behoort, tenzij daartoe gerechtigd, geen enkele versiering of andere toevoeging te worden aangebracht (zie Versieringen). Ook het gebruik van een vlag louter voor versiering behoort te worden nagelaten. Wel mag vlaggendoek voor versiering -bijvoorbeeld in de vorm van draperieën- worden gebruikt.
  • De oranje wimpel wordt officieel alleen gebruikt op verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis en op Koninginnedag. De oranje wimpel moet minimaal dezelfde lengte hebben of iets langer zijn dan de diagonaal van de vlag.

Data waarop het toegestaan is de vlag uit te steken

Voor het uitsteken van de vlag vanaf rijksgebouwen is door de minister-president in 1980 een vlaginstructie vastgesteld. Deze vlaginstructie geldt ook voor locale overheden. Voor particulieren en private instellingen bestaat een dergelijke instructie niet, maar desgevraagd wordt hen geadviseerd deze vlaginstructie te volgen. Het uitsteken van de vlag gebeurt op de onderstaande dagen.

Datum Dag Uitgebreid of beperkt vlaggen
31 januari Verjaardag prinses Beatrix Beperkt
27 april Koningsdag: verjaardag koning Willem-Alexander Uitgebreid
4 mei Dodenherdenking: vlag halfstok van 18.00 uur tot zonsondergang Uitgebreid
5 mei Bevrijdingsdag Uitgebreid
17 mei Verjaardag koningin Máxima Beperkt
Laatste zaterdag in juni Veteranendag Uitgebreid
15 augustus Formeel einde Tweede Wereldoorlog Uitgebreid
3e dinsdag in september Prinsjesdag (alleen in Den Haag vlaggen) Uitgebreid
7 december Verjaardag prinses Catharina-Amalia Beperkt
15 december Koninkrijksdag Beperkt

Bron: Rijksoverheid.nl

4 en 5 mei

De Nationale Dodenherdenking op 4 mei en de Nationale Bevrijdingsdag op 5 mei zijn vaste data waarop gevlagd wordt. Ook als deze op een zondag of christelijke feestdag vallen.

Gebruik oranje wimpel

Alleen op Koningsdag en de verjaardagen van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje mag u vlaggen met de oranje wimpel. Bij de andere leden van het Koninklijk Huis wordt niet met wimpel gevlagd.

Vlaggen bij bijzondere gebeurtenissen

Bij bijzondere gebeurtenissen in het Koninklijk Huis, zoals een geboorte, huwelijk of overlijden, kan de minister-president een speciale vlaginstructie uitgeven. De minister-president kan ook een speciale vlaginstructie uitgeven bij bijzondere gelegenheden. Bijvoorbeeld om slachtoffers te herdenken van een (inter)nationale ramp.